Tippek tízóraira, uzsonnára

2016. november 11.

Az iskolakezdés nem csak a tanszerek beszerzésével, a napi életritmus megváltozásával jár. Így arra is fel kell készülni, hogy a kisiskolás gyerek egyetlen nap se maradjon tízórai vagy uzsonna nélkül.

A közétkeztetés ugyan többnyire napi háromszori étkeztetésre terjed ki, de ez sokszor nem elég, vagy épp valami nem ízlik a gyereknek, és hozzá sem nyúl az ételhez. Tanulni viszont csak úgy lehet, ha a gyerek nem éhezik, a vércukorszintje megfelelő, elegendő szénhidráthoz, fehérjéhez, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez jut.

Miért kell tízórait csomagolni?

Az otthonról hozott tízórai biztosan változatosabb, kiadósabb és egészségesebb, mint amit kényszerűségből vásárolunk meg esetleg a reggeli kapkodás közben. Már este is elkészíthetjük a gyerek számára a következő napi tízórait, és lezárható dobozban, vagy alufóliában a hűtőszekrénybe tehetjük indulásig.

Mit tartalmazzon?

A tízórai három kihagyhatatlan alapját a szénhidrát tartalmú kenyérfélék, a fehérje tartalmú húsok, sajtok, és a vitamindús zöldségfélék, gyümölcsök jelentik. Állítsuk úgy össze a napi adagot, hogy lehetőleg mindet tartalmazza. Ehhez elegendő folyadékot is pakoljunk.

Legalkalmasabbak erre a magvas péksütemény alapú szendvicsek, amelyeket sajtkrémmel, húskrémmel, zöldségkrémmel, otthon elkészített sült hússal, vagy szalámival töltünk. Gyorsan romló felvágottakat csak a hideg, téli hónapokban, korai elfogyasztásra javasoljuk.

Ha a szendvicsekbe minden nap valamilyen zöldségfélét, vagy paradicsomot, paprikát is csempészünk, ízletesebb és táplálóbb lesz a gyerek számára. A gyümölcsöket salátának is elkészíthetjük, jól zárható dobozba, műanyag villával csomagolva. A házi, töltött péksütemények (kiflik, bukták, batyuk) is nagyszerűek tízóraira, uzsonnára.

Nem csak a csapvíz a folyadék, télen jól fog esni a gyereknek a langyos tea, hőségben az otthon facsart gyümölcslé, limonádé vagy a lehűtött tea.

A legfontosabb, hogy olyan élelmiszert csomagoljunk, amit szeret a gyerek! Mivel az iskolákban az egész heti étrendet ki szokták függeszteni, ehhez igazítva tudunk harapnivalót csomagolni a gyereknek.

Táplálkozási problémák

Speciális diéta, ételallergia vagy cukorbetegség esetén, semmiképpen nem maradhat el az otthonról hozott ennivaló. Táplálékérzékenység, lisztérzékenység esetén akár életveszélyes is lehet, ha olyat eszik a gyerek, ami számára ártalmas.

A gyermekkori diabetes gondos szénhidrát számítást igényel, ha inzulinnal kezelik a gyermeket, nagyon fontos, hogy időben egyen, akár órán is. Ennek hiányában akár kómás állapot is kialakulhat. A szülőknek éppen ezért minden pedagógust egyenként kell tájékoztatni a speciális étrendről, akiknek kötelességük ezt figyelembe venni.

Azt is magyarázzuk el a gyereknek, hogy ne kóstolja meg a többiek tízóraiját, mert annak súlyos következményei lehetnek. Az a legjobb, ha a többi gyerek se kóstolgatja a másképp táplálkozók ételeit, mivel azokra szükségük van a diétázó gyermekeknek.