Veszélyes szobanövények!

2016. november 25.

A szobanövények otthonunk díszét képezik, sokkal szebb, otthonosabb az a lakás, ahol zöld növény is található. Nem is gondolnánk ugyanakkor, hogy a legtöbb példány erősen mérgező. A kisgyermekes családoknak ezért minden óvintézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyerek ne férjen hozzájuk.

Amikor a baba elkezd kúszni, mászni, mindent fel akar fedezni. Kívácsiságának egyik áldozata gyakran a szobanövény, kikaparja a földet, letépi a leveleket, és sajnos előfordul, hogy szívesen meg is kóstolná a növényt. Azonban vigyázzunk, legyünk résen, mert ezeknek a növényeknek a nagy része erősen mérgező.

A leggyakoribb mérgező szobanövények

A ciklámennek elsősorban a földalatti gumója a mérgező, így vigyázni kell, hogy a baba ne kapargassa a ciklámen földjét. A mérgezés tünetei a heveny gyomorpanaszok, hányás, gyomorfájdalom, szédülés.

A fikusz húsos levelei és szára mérgező tejnedvet tartalmaz, így már az is gondot jelent, ha a gyerek eltöri a levelet, majd utána a szájába veszi a kezét.

A Mikulásvirág is gyönyörű, de sajnos enyhén mérgező növény.

A korallvirágnak minden része mérgező. Húsos levele mérgező nedvet tartalmaz, ami a gyomorpanaszok mellett kiütést is okozhatnak a gyerek nyelvén.

Vigyázzunk a könnyezőpálmával, az anyósnyelvvel, a vitorlavirággal és a dracénával is többek között.

Mik a mérgezés tünetei?

A leggyakrabban gyomorpanaszok fordulnak elő, hányás, gyomorfájdalom, szédülés, de súlyos esetben légzési nehézség is előfordulhat, illetve vannak olyan növények, amelyeknek elfogyasztása halálhoz is vezethet.

Mit tegyünk, ha hozzányúl a gyerek a szobanövényhez?

Eltér, hogy gyengén, közepesen vagy erősen mérgez-e az adott növény, és sokszor ezt nem is tudjuk fejben tartani. Így, ha hozzáér a gyerek a levelekhez, virághoz, azonnal mossuk meg a kezét.

Amennyiben észrevesszük, hogy a növény érintése után a szájába nyúlt, mossuk ki azonnal vízzel a gyerek száját. Ezt követően ellenőrizzük, hogy megrágta-e a levelet, virágot, ha igen, akkor hiányzik-e belőle darab, lenyelhette-e.

Ha fennáll az eshetősége, hogy mérgező növényből a szájába vehetett egy kicsit is a gyerek, a biztonság kedvéért azonnal vigyük toxikológushoz. Többek között a Heim Pál Gyermekkórházban működik gyermek toxikológia, ahol soron kívül megvizsgálják a gyereket. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy egy növény mérgező-e vagy sem, akkor az osztály dolgozói telefonon is segítséget tudnak nyújtani, érdemes tőlük megkérdezni, szükség van-e a biztonság kedvéért vizsgálatra.

Fő a megelőzés!

A gyerekszobában semmiképp se helyezzünk el semmilyen növényt, virágot! A szobanövényeket ne tartsuk a földön, helyezzük őket olyan magasra, ahol a gyerek nem érheti el, például amíg csak kúszik-mászik, az ablakpárkányra. A virágtartó sem jó megoldás, mert a kúszó babában is rengeteg erő van, addig rázza az állványt, amíg fel nem borul és le nem esik a növény. Egy szempillantás alatt a szájába tudja venni a letörő leveleket, és kész a baj. Inkább a falra szerelhető virágtartókat használjuk.

Amikor már nagyobb a gyerek, meg tudjuk neki magyarázni, miért nem nyúlhat ezekhez a növényekhez.

A gyerekek mellett gondoskodjunk a háziállatok, kutyák, macskák védelméről is, ugyanis ők is ki vannak téve a mérgezés veszélyének.